Altijd gratis bezorging vanaf 20,-

MCT-olie: 3 gezondheidsvoordelen

Wat is MCT-olie?

MCT staat voor Medium Chain Triglyceride. Triglyceride is een ander woord voor een vet molecuul, wat bestaat uit een glycerol “backbone” waar 3 losse vetzuren aan vast zitten. Medium Chain betekent dat de vetzuren een middellange keten (6 tot 12 koolstofatomen) hebben, in tegenstelling tot ‘normale’ vetten die lange ketens (13 tot 22 koolstofatomen) hebben. MCT-olie wordt voornamelijk gewonnen uit Palmolie en kokosolie. In kokosolie is het MCT-gehalte bijvoorbeeld ongeveer 65%. MCT-olie valt onder de verzadigde vetten. In tegenstelling tot normale verzadigde vetten, zijn deze medium chain verzadigde vetten niet nadelig voor hart en bloedvaten. MCT heeft zelfs meerdere gezondheidsvoordelen die we in deze blog gaan behandelen.

1. MCT-olie zorgt voor snelle maar stabiele energie gedurende de dag


Omdat MCT kleine moleculen zijn kunnen ze, net als glucose, direct vanuit de darmwand in ons bloed worden opgenomen om van daaruit rechtstreeks naar de mitochondriën te worden gebracht als bron voor energie. Ze zijn voor ons lichaam dus makkelijk te verteren. Ze zijn daarbij een schone en snelle brandstof voor je mitochondriën en worden daarom ook niet gebruikt voor vetopslag. Ook vragen MCT’s geen energie van de lever, gal en alvleesklier om te helpen bij de vertering, zoals bij alle andere vetten. MCT’s hebben dan ook niets te maken met de cholesterolstofwisseling in je lever en ze verhogen dus ook niet je cholesterol.

2. MCT-olie helpt bij het afvallen

Er zijn twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van verzadiging: leptine en peptide YY. Naarmate we ons meer verzadigd voelen zullen we minder eten. Er zijn diverse onderzoeken die hebben aangetoond dat gebruik van MCT-olie zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor proefpersonen minder aten. Er zijn meerdere studies die hebben aangetoond dat het gebruik van MCT-olie zorgde voor een lager gewicht, minder buikomvang en zelfs dat het kan meehelpen om obesitas te voorkomen. Daarnaast wordt MCT-olie rechtstreeks in de lever omgezet tot energie. Daardoor kan het niet worden opgeslagen als lichaamsvet.

3. MCT-olie verbetert je mentale prestaties

Onze hersenen gebruiken vooral glucose als brandstof voor energie, maar ze kunnen ook ketonen gebruiken. Ketonen worden door de lever aangemaakt vanuit vetten als bron van energie. De vetten in MCT-olie kunnen makkelijk door de lever worden omgezet in ketonen. Het is dus direct bruikbare brandstof voor onze hersenen. Omdat het dus een goede brandstof is voor je hersenen, kunnen ze helpen om mentaal optimaal te presteren. Dit gaat verder dan alleen helder kunnen nadenken en een lange tijd geconcentreerd kunnen werken.

MCT-olie in je Koffie

MCT-olie is momenteel al toegevoegd aan de Energy & focus blend. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk om een extra scheutje toe te voegen aan je koffie voor een extra boost. Het is smaakloos en je koffie wordt er zelfs iets romiger van. Bestel hier je MCT-olie en geniet van de hierboven genoemde voordelen.

Geef een antwoord

MCT-olie

MCT Olie

Gezonde en lekkere MCT olie, zo in je koffie

Bulletproof®

Cupplement hebben wij bedacht tijdens het sporten. Wij, Stefan en Florian, waren aan het sparren over bulletproof® koffie. Dit drankje geeft veel energie en is erg populair in Amerika. Wij waren aan het brainstormen over de gezondheidsvoordelen en of er meer toepassingen waren van superfoods toevoegen aan de koffie.

Waarom MCT-Olie?

In bulletproof® koffie zit kokosolie en kokosolie bestaat voor meer dan de helft uit MCT-vetten. Mocht dit nou net het ingrediënt zijn dat jou die energieboost geeft na het drinken van bulletproof® koffie. MCT-olie zijn vetten die bestaan uit middellange keten en valt dus onder de gezondere vetten. Naar deze vetten zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan. Meerdere onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het de suikers sneller naar de spieren brengt. Op deze manier behoud je meer spiermassa en helpt het bij het afvallen, omdat het je eetlust remt. Ook is MCT-olie goed voor je immuunsysteem en het helpt je focussen en beter dingen onthouden. Maar de reden dat het in combinatie met koffie zo populair is geworden is, omdat MCT-vetten sneller worden opgenomen door het lichaam. Hierdoor krijg je er sneller en meer energie van dan je de andere gezonde vetten met een langere keten aan het eten of drinken bent.

Hoeveelheid MCT-Olie

Omdat het vetten zijn zitten er natuurlijk calorieën in, dus probeer er niet helemaal lel op te gaan. Een gezonde hoeveelheid zou je helpen het beste uit jezelf te halen. Pure vetten laten je ontzettend snel vol zitten, waardoor het is lastig om meer dan de gezonde hoeveelheid van vetten binnen te krijgen. Nu hoor ik jou misschien denken, maar ik kan makkelijk 30 snickers achter elkaar op eten, daar zitten toch ook vetten in? Ja dat klopt, maar de combinatie aan vetten met suikers en koolhydraten zorgen ervoor dat je gemakkelijk veel meer op kan. Gelukkig zitten die ongezonde goedjes niet in onze gezonde koffie. 

Dit vind je mogelijk ook interessant

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen

Invite & Earn

X
Signup to start sharing your link
Signup

Available Coupon

X
Chat met Stefan