Vitamine B1

Vitamine B1: de vitamine met Hollandse roots

De VOC

Christiaan Eijkman, VOC, zaden, Thiamine

We gaan terug in de tijd naar het jaar 1785 toen er een Nederlands schip richting wat toen Nederlands-Indië heette voer. Op dit schip Christiaan Eijkman, die vanaf een jonge leeftijd al gefascineerd was naar het effect van voeding op bepaalde ziektes. Tijdens de reis was hij aan het experimenteren op kippen die aan boord zaten en hij had al een interessante bevinding gedaan. Wanneer kippen veel rijst aten kregen zij, de toen nog veel voorkomende, ziekte beriberi. Deze ziekte zorgt voor spierverlamming. Maar wat Christiaan die dag zou ontdekken zou hem wereldberoemd maken. Hij was met zemelen aan het testen, ook wel de vruchtwand van verschillende zaden. Tot zijn grote verbazing en ontzag genas dit de kippen van beriberi. Hij kon niet wachten tot hij aan land zou komen, zodat hij verder kon onderzoeken wat in zemelen dan het verschil maakte. Jaren later werd ontdekt dat dit kwam door het hoge gehalte van vitamine B1 in de zemelen.

Christiaan Eijkman, VOC, zaden, Thiamine
Christiaan Eijkman, VOC, zaden, B1, Vitamine, Thiamine

Waarom vitamine B1

Christiaan Eijkman, VOC, zaden, B1, Vitamine, Thiamine

Vitamine B1, ook wel Thiamine, is een noodzakelijke vitamine voor het lichaam dat onmisbaar is voor de energievoorziening. Na de uitvinding van Christiaan dacht men dat dit de enige vitamine B was. Later zijn er nog meer vitamines B ontdekt.

Vitamine B1 voorkomt dus de ziekte beriberi, maar er zijn nog veel meer bewezen gezondheidsvoordelen van voldoende vitamine B1 binnenkrijgen. Het is goed voor het hart, het zenuwstelsel en de hersenen. Vitamine B1 helpt tegen depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Tot slot kan een tekort van vitamine B1 leiden tot vochtophopingen en benauwdheid. Bizar dat één vitamine zoveel problemen kan voorkomen toch?

Waarin zit vitamine B1

Christiaan, Thiamine, zaden, energie, koffie, cupplement, supplement

En in welke voeding zit vitamine B1 dan? Het zit vooral in graanproducten (zoals zemelen), aardappelen, melk, vlees, groente en gist. Mensen die veel alcohol drinken of overmatig drugs gebruiken hebben eerder een vitamine B1 tekort. Maar gelukkig komen zware tekorten bijna niet meer voor in de Westerse wereld. Lichte tekorten komen helaas nog wel voor. Voorbeelden hiervan zijn alcoholisten, vrouwen tijdens de zwangerschap, mensen die zich veel inspannen en mensen die ziek zijn. Deze kleine tekorten kunnen al snel leiden tot een slechtere stofwisseling wat leidt tot vermoeidheid, concentratieproblemen, sneller geïrriteerd zijn en zelfs depressie. Zorg dus in ieder geval dat je 0,8 mg van vitamine B1 per dag binnenkrijgt om zo het beste uit jezelf te halen.

Christiaan, Thiamine, zaden, energie, koffie, cupplement, supplement